Houtrot - reparatie

Aantasting door schimmels is in Nederland de belangrijkste bedreiging van hout. Schimmels en een hoog vochtgehalte doen houtrot ontstaan. Als vuistregel geldt dat hout gaat rotten als het vochtgehalte ervan ten minste 21 gewichtsprocent bedraagt en de temperatuur lager is dan 20 graden celcius.

Bij aantasting door schimmels wordt onderscheid gemaakt tussen aantasting van het houtoppervlak en aantasting van de celwanden door bruine of witte rot. De schimmelbestandheid van hout is sterk afhankelijk van de houtsoot. Wel is het kernhout van alle houtsoorten beter bestand tegen schimmels dan het spinthout.

houtrot2.jpg

 

Houtrot ontstaat bij een houtvochtgehalte van boven de 21 %, dit vocht kan door verschillende oorzaken in de houtconstructie terechtkomen. Het kan bijvoorbeeld door bouwkundige gebreken of achterstallig onderhoud. Als het wordt geconstateerd dient het ook grondig te worden aangepakt. alleen het aangetaste hout wegkrabben of overschilderen biedt niet de oplossing. Zeker indien U verdergaande houtaantasting wilt voorkomen en het onderhoud van geveltimmerwerk beheersbaar wilt maken. Vaak zijn houtrotschades een probleem in een beperkt gedeelte van de constructie, het volledige vervangen van de constructie is dan erg ingrijpend en ook veels te duur.

Tot slot raden wij aan om voor het schilderwerk buiten een verf te kiezen die dampdoorlatend is. Hierdoor kan het vocht dat in het hout zit altijd naar buiten en wordt de kans op houtrot kleiner.

GOPR1576.jpg